Het verzorgen van je keepershandschoenen

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Het belangrijkste materiaal voor een keeper zijn uiteraard zijn handschoenen.

Belangrijk is, dat je na het aanschaffen van je keepershandschoenen, weet hoe je jouw handschoenen moet verzorgen zodat je er zo lang mogelijk mee kan doen? Het belangrijkste bij je keepershandschoenen is de foamlaag. Alle keepershandschoenen hebben een foamlaag aan de binnenkant (de palm), deze laag zorgt voor grip op de bal en demping van harde schoten en zorgt ervoor dat dit het ‘wegslippen’ van de bal voorkomt. De buitenzijde van je handschoenen kunnen uit verschillende materialen bestaan. Gebruikelijk is een zachte foamsoort zodat je je handen kan  dichtknijpen om een vuist te maken. Let hierbij op dat de bovenkant niet glad/egaal is, dan heb je namelijk een grote kans bij het stompen, dat je de bal niet de goede richting mee kunt geven .

Voor het eerste gebruik:

Begin een wedstrijd niet met nieuwe handschoenen direct uit de verpakking. Vanuit de fabriek wordt een beschermlaag meegegeven aan de foamlaag, wat de grip beïnvloedt.  Het is het verstandig de handschoenen voordat je voor de 1e keer gebruikt een tijdje, ca. 20-30 minuten in een bak of in een gootsteen met lauwwarm leidingwater te laten weken en daarna even afspoelen met koud water. Het conserveermiddel trekt dan uit de foamlaag waardoor de grip optimaal wordt. Knijp het overtollige water weg, nooit uitwringen, dit leidt tot schade aan de foamlaag. 

Na de wedstrijd of training:

Na een wedstrijd of training kun je de handschoenen met lauw water afspoelen en uitknijpen. 

Houdt de foamlaag altijd vochtig! Foam is gemaakt van latex, dit is een natuurproduct. Als je de handschoenen gebruikt hebt gaat dit materiaal ‘werken’ en vanaf dat moment moet je ervoor zorgen dat de handschoenen vochtig blijven. (denk hierbij vooral aan de zomer- en winterstop).

Vochtige handschoenen zorgen voor een betere grip en het is daarom aan te raden voor aanvang van de wedstrijd de handschoenen te bevochtigen; leg bijvoorbeeld en drinkfles in je goal om zo nu en dan je handschoenen te bevochtigen. Latex is zoals gezegd een natuurproduct en is kwetsbaar als het droog is, elke wrijving geeft kans op korrelvorming en elke volgende wrijving veroorzaakt een soort ketting reactie, een korrel worden korrels en vervolgens een kale plek doordat de korrels van de ondergrond afvallen. Gebruik dus je handschoenen enkel om te keepen en ga er niet mee in de netten hangen of met je open handen over het kunstgras glijden. Gegarandeerd dat je ze dan stuk maakt.

Het drogen van de handschoenen :
Nooit in de zon of op een warmtebron, de latex kan daar gegarandeerd niet tegen! Leg de handschoenen op een schaduwplek en laat ze daar drogen. De handschoen kun je ook in een handdoek bewaren. De handdoek moet voorkomen dat het foam tegen elkaar aan opdroogt. Bewaar je handschoenen tevens in een (handschoenen)tasje of plastic zak. 

Jeugdkeeper:
Een jeugdkeeper hoeft niet gelijk de duurste en beste handschoenen te kopen die er zijn. De kracht van de schoten die hij/zij te verwerken krijgt is niet dusdanig hard dat dit gelijk het beste en duurste materiaal rechtvaardigt. Net
zo belangrijk is de pasvorm van de handschoen, koop deze nooit te krap, bij het vochtig worden gaat de handschoen wat krimpen waardoor er scheuren in de naden kunnen ontstaan. Ook zal de dempende werking van de foamlaag minder werken bij een te strakke handschoen. De handen van jeugdkeepers kunnen binnen 1 seizoen wel met 1 handschoenmaat groeien.

Gebruik:
Het beste is om 2 paar handschoenen te gebruiken en een derde paar achter de hand te hebben. Je gebruikt dan één paar wedstrijdhandschoenen en één paar trainingshandschoenen. Wanneer dan je trainingshandschoenen echt versleten zijn dan pak je de wedstrijdhandschoenen om te gaan trainen en het paar wat  je achter de hand hebt gebruik je dan voor je wedstrijden, enz. Veel amateurkeepers spelen en trainen met 1 paar handschoenen, hierdoor ben je in een seizoen veel duurder uit omdat je handschoenen dan binnen enkele weken versleten zijn.

TIP:

Keepersaction keepers krijgen nog eens extra 25% korting op de toch al lage prijzen in onze webshop. Vraag ons om de kortingscode!

Wij wensen je veel plezier en veel wedstrijden waarbij je de nul zult houden met je mooie keepershandschoenen.

Please publish modules in offcanvas position.

Deze website maakt gebruik van cookies om de benodigde functionaliteit van de website te bieden en om uw ervaring te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met onze privacybeleid.