Eén compliment zegt meer dan vele goed bedoelde instructies

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Jonge keepers beleven hun voetbalwedstrijd of keeperstraining veelal in een andere omgeving en met andere randzaken dan welke u als ouder of begeleider ervaart of veronderstelt.

De zenuwen, de angst, de frustratie en het succes die ze voelen is gebaseerd op hun eigen perceptie. De jonge keeper zal altijd de situatie op zijn eigen wijze  proberen in te vullen.

Als coach/keeperstrainer proberen wij kinderen te helpen te begrijpen dat er feitelijk geen verschil is in beleving tussen het trainingsveld, de voorbereiding, het spelplezier en de wedstrijd.

Ouders leren hun kinderen veelal om te dromen, in zichzelf te geloven, creatief te zijn en te willen of zelfs moeten winnen. De beste te willen zijn! Ze willen graag dat hun kind met de verschillende situaties om zal gaan zoals wij als volwassenen denken dat het zou moeten.

Dit leidt er vaak toe dat kinderen een veel ingewikkelder beeld krijgen van datgene wat zich voor hun afspeelt.

Durft uw kind niet te coachen, duikt hij wel eens over een bal heen, is zijn uittrap niet hard genoeg,  komt hij twijfelend of helemaal niet van zijn doellijn af, springt hij niet hoog of ver genoeg?

Al deze dingen ziet het kind als een enorme uitdaging. Een uitdaging dat zo groot kan worden, dat ze hun emoties  niet meer de baas zijn. Ze zijn dan bang voor het maken van fouten en hebben kritiek op hun eigen prestatie en over elke situatie waarbij ze in actie moeten komen. Dit kan zich bij jonge keepers manifesteren in zenuwen, overstuur raken of zelfs heel erg boos worden op het veld.

Het winnen van respect bij hun vriendjes, teamgenoten, in de gunst komen van de trainer etc. kan bij kinderen een flinke rol van betekenis spelen waardoor het kind concessies doet in zijn doen en laten.

Realiseer u dat het belangrijk maken van een goede redding, resultaat,  het winnen van de wedstrijd, adviezen en instructies geven hoe ze moeten keepen of zich moeten gedragen, een negatief effect kan hebben wanneer je je woorden niet zorgvuldig kiest.

Als coach, keeperstrainer, ouder, begeleider, leider en medespeler moeten we altijd onthouden dat de perfecte en mooiste wedstrijd precies dat is……. Namelijk gewoon een spel! 

Please publish modules in offcanvas position.

Deze website maakt gebruik van cookies om de benodigde functionaliteit van de website te bieden en om uw ervaring te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met onze privacybeleid.